Автор: Булдакова Юлія Миколаївна (педіатр МЦ “СантаЛен”)
Дефіцит заліза у дітей –досить розповсюджена проблема і за даними статистики МОЗ України поширеність проблеми становить 45-50% у дітей перших трьох років життя та 21-29% у школярів.
Нехватка заліза може бути на різних рівнях- від легкого дефіциту до залізодефіцитної анемії, при якій в крові спостерігається зменшення вмісту гемоглобіну та еритроцитів, що призводить до порушення постачання кисню тканинам із розвитком гіпоксії.
Нелікований дефіцит може вплинути на ріст та розвиток дитини.
Хто входить в групу ризику по дефіциту заліза?
- якщо у мами під час вагітності була анемія та діти, народжені недоношеними, або з малою вагою тіла;
- діти, яким до року віддавали перевагу годуванням коров’ячим або козиним молоком перед грудним вигодовуванням чи адаптованою сумішшю;
- діти, яким своєчасно не ввели в прикорм продукти, багатими залізом;
- діти, які знаходяться на штучному вигодовування та отримують не адоптовану для цього суміш;
- діти з хронічними захворюваннями, при який відбувається порушення кишкового всмоктування (наприклад хвороба Крона);
- дівчата- підлітки, які мають дисменорею також в групі ризику по залізодефіцитній анемії;
- діти, які не вживають достатньо продуктів, багатих залізом (молочно вегетаріанський раціон і т д);
На початкових етапах дефіциту, як таких симптомів у дітей немає, вони з’являються тоді, коли вже розвивається залізодефіцитна анемія.
Основні ознаки по яким можна запідозрити дефіцит заліза:
- блідість шкіри
- підвищена втомлюваність
- сонливість
- порушений апетит, або його спотворення- дитина може їсти крейду, фарбу
- затримка росту та розвитку
- прискорена частота дихання
- роздратованість дитини, головокружіння та втрата свідомості
- часті інфекції
Із їжі дитина може отримати 2 типи заліза: гемове- із м’яса та риби і негемове- із зелені, листових овочів, тофу, сухофруктів.
Наш організм може засвоїти тільки 5-20% заліза, яке ми вживаємо з їжею.
Обмежуйте вживання надмірної кількості молока (понад 600мл/добу) для дітей дошкільного та шкільного віку.
Продукти, збагачені залізом: бобові, м’ясо, жовток, каші, шпинат, родзинки, тофу, хліб та крупи.
Вітамін С сприяє кращому всмоктуванню заліза, тому добавте дитині в раціон : цитрусові, диня, полуниця, помідори, перець, зелені овочі.
Які аналізи потрібні при залізодефіцитній анемії? В 9 місяців всім малюкам потрібно робити загальний аналіз крові на предмет анемії, дітям з групи ризику робити коли необхідно.
Якщо дитина вже отримує препарати, то лікар призначає повторні аналізи через 1-3 міс.
Уникайте прийом заліза з молоком, чаєм, тому що вони впливають на засвоєння організмом заліза.