В продовження теми про воду, хочемо розповісти Вам про воду з наукової точки зору.
Ми вже з вами знаємо, що людина на 75% складається з води. Дуже важливо стежити за якістю води, тому що 90% всіх хвороб виникає саме від поганої питної води, а також через неправильне харчування.
Останні роки проводилося дуже багато досліджень, які виявили прямий зв’язок багатьох захворювань з вживанням води, яка не підходить організму людини за фізіологічними властивостями. Людині, для здоров’я, необхідно пити воду не просто добре очищену від жорсткості, солей, важких металів і хлору, а воду, яка за фізіологічними властивостями збігається з внутрішнім середовищем людини.
Розглянемо, що таке рН?
рН (або водневий показник) виявляє чи є який-небудь продукт – лугом або кислотою.
- Кислоти мають рН нижче 7
- Луги мають рН вище 7
- Нейтральні продукти мають рН рівний 7Кожен орган людини має свої параметри рН і може нормально функціонувати тільки при цих параметрах.Нормальна величина pH різних рідин організму
- Артеріальна кров 7,35-7,45
- Венозна кров 7,26-7,36
- Лімфа 7,35-7,40
- Міжклітинна рідина 7,26-7,38
Внутрішньосуглобова рідина 7,3
Чому ми окислюємося?
- Практично 80% продуктів, які вживає людина, відносяться до кислотоутворюючих: м’ясо: яловиче, бараняче, свиняче і куряче, кава, ковбаса, цукор, продукти з білої муки, чорний чай, пастеризовані соки, всі алкогольні напої, творог, риба і морепродукти, сир, злаки, горіхи і насіння, хліб, булочки і торти, яйця, морозиво, кока-кола, лимонад.
- Решта 20% продуктів, відносяться до лугоообразуючим – це фрукти (крім консервованих), зелень, овочі, молоко, натуральний йогурт, картопля, соя.
рН деяких напоїв. Порівняльні дані
Найменування напою | Показник рН |
Оцтова кислота (5%) | 2,64 |
Кока-кола | 3,36 |
Сік апельсиковий, з високим вмістом вітаміну С | 4,0 |
Пиво “Баварія” | 4,3 |
Сік томатний | 5,3 |
Кава “Нескафе” (розчинна) | 5,5 |
Мінеральна вода “Бонаква” без газу | 5,58 |
Чай чорный “Earl Grey” | 6,1 |
Чай зелений | 6,3 |
Іонізована лужна вода | від 7 до 12 за бажанням |
Зверніть увагу, що більшість напоїв, а саме мінеральна вода, кава, кока-кола, соки, що є переважною більшістю напоїв, яким ми вживаємо щодня, мають кислий рН.
Межі рН крові
- Межі рН крові позначені дуже строго: рН = 7,35-7,45
- Якщо людина буде випивати 2-3 склянки іонізованої води з лужним рН в день, то він нейтралізує дію кіслотообразуючих продуктів, які були з’їдені напередодні, а також нейтралізує дію випитих “кислих” напоїв. Таким чином людина уникне окислення організму.
Що таке редокс-потенціал або ОВП
- Всі процеси, які протікають в організмі, є окислювально-відновними реакціями, що протікають зі зміною окислювально-відновного потенціалу.
- Редокс-потенціал характеризує активність окислювачів або відновників будь-якого розчину, а також здатність цього розчину віддавати або приймати електрони.
Чим вище редокс-потенціал води, тим більше в ній окислювачів (оксидантів)
Продукт | Редокс-потенціал | Продукт | Редокс-потенціал |
Оцтова 5% кислота | + 400 мВ (±15) | Чай чорный | + 65 мВ (±15) |
Кока-кола | + 300 мВ (±15) | Чай зелений | + 50 мВ (±15) |
Яблуневий сік | + 250 мВ (±15) | Червоне вино | + 50 мВ (±15) |
Вода водопровідна | +150–350 мВ | Сік томатный | +36 мВ (±15) |
Пиво «Дев’ятка» міцне | +74 мВ | Вітамін С, збагачений залізом | От -20 мВ до -100 мВ |
Кава «Нескафе» розчинна | +70 мВ (±15) | Вода після іонізатора | От -20 мВ до -800 мВ |
В рамках наукової роботи були проведені дослідження: в різних районах країни були взяті проби водопровідної води, з яких досліджувалося більше 1000 вимірів редокс-потенціалу. Після чого ці дані порівняли з даними щодо поширення онкологічних захворювань в даних районах.
Дослідження показали, що в тих районах, де водопровідна вода мала редокс-потенціал вище плюс 300 мВ, онкологічні захворювання зустрічалися майже в два рази частіше.
Автор: Головний лікар, лікар гематолог Шептицька Катерина Олександрівна.