Людина і вода

В продовження теми про воду, хочемо розповісти Вам про воду з наукової точки зору.

Ми вже з вами знаємо, що людина на 75% складається з води. Дуже важливо стежити за якістю води, тому що 90% всіх хвороб виникає саме від поганої питної води, а також через неправильне харчування.

Останні роки проводилося дуже багато досліджень, які виявили прямий зв’язок багатьох захворювань з вживанням води, яка не підходить організму людини за фізіологічними властивостями. Людині, для здоров’я, необхідно пити воду не просто добре очищену від жорсткості, солей, важких металів і хлору, а воду, яка за фізіологічними властивостями збігається з внутрішнім середовищем людини.


Розглянемо, що таке рН?

рН (або водневий показник) виявляє чи є який-небудь продукт – лугом або кислотою.

  • Кислоти мають рН нижче 7
  • Луги мають рН вище 7
  • Нейтральні продукти мають рН рівний 7Кожен орган людини має свої параметри рН і може нормально функціонувати тільки при цих параметрах.Нормальна величина pH різних рідин організму
  • Артеріальна кров 7,35-7,45
  • Венозна кров 7,26-7,36
  • Лімфа 7,35-7,40
  • Міжклітинна рідина 7,26-7,38

Внутрішньосуглобова рідина 7,3

Чому ми окислюємося?

  • Практично 80% продуктів, які вживає людина, відносяться до кислотоутворюючих: м’ясо: яловиче, бараняче, свиняче і куряче, кава, ковбаса, цукор, продукти з білої муки, чорний чай, пастеризовані соки, всі алкогольні напої, творог, риба і морепродукти, сир, злаки, горіхи і насіння, хліб, булочки і торти, яйця, морозиво, кока-кола, лимонад.
  • Решта 20% продуктів, відносяться до лугоообразуючим – це фрукти (крім консервованих), зелень, овочі, молоко, натуральний йогурт, картопля, соя.

 

рН деяких напоїв. Порівняльні дані

Найменування напою Показник рН
Оцтова кислота (5%) 2,64
Кока-кола 3,36
Сік апельсиковий, з високим вмістом вітаміну С 4,0
Пиво “Баварія” 4,3
Сік томатний 5,3
Кава “Нескафе” (розчинна) 5,5
Мінеральна вода “Бонаква” без газу 5,58
Чай чорный “Earl Grey” 6,1
Чай зелений 6,3
Іонізована лужна вода від 7 до 12 за бажанням

 

Зверніть увагу, що більшість напоїв, а саме мінеральна вода, кава, кока-кола, соки, що є переважною більшістю напоїв, яким ми вживаємо щодня, мають кислий рН.

 

Межі рН крові

  • Межі рН крові позначені дуже строго: рН = 7,35-7,45
  • Якщо людина буде випивати 2-3 склянки іонізованої води з лужним рН в день, то він нейтралізує дію кіслотообразуючих продуктів, які були з’їдені напередодні, а також нейтралізує дію випитих “кислих” напоїв. Таким чином людина уникне окислення організму. 

Що таке редокс-потенціал або ОВП

  • Всі процеси, які протікають в організмі, є окислювально-відновними реакціями, що протікають зі зміною окислювально-відновного потенціалу.
  • Редокс-потенціал характеризує активність окислювачів або відновників будь-якого розчину, а також здатність цього розчину віддавати або приймати електрони. 

     

    Чим вище редокс-потенціал води, тим більше в ній окислювачів (оксидантів)

Продукт Редокс-потенціал Продукт Редокс-потенціал
Оцтова 5% кислота + 400 мВ (±15) Чай чорный + 65 мВ (±15)
Кока-кола + 300 мВ (±15) Чай зелений + 50 мВ (±15)
Яблуневий сік + 250 мВ (±15) Червоне вино + 50 мВ (±15)
Вода водопровідна +150–350 мВ Сік томатный +36 мВ (±15)
Пиво «Дев’ятка» міцне +74 мВ Вітамін С, збагачений залізом От -20 мВ до -100 мВ
Кава «Нескафе» розчинна +70 мВ (±15) Вода після іонізатора От -20 мВ до -800 мВ

 

В рамках наукової роботи були проведені дослідження: в різних районах країни були взяті проби водопровідної води, з яких досліджувалося більше 1000 вимірів редокс-потенціалу. Після чого ці дані порівняли з даними щодо поширення онкологічних захворювань в даних районах.

Дослідження показали, що в тих районах, де водопровідна вода мала редокс-потенціал вище плюс 300 мВ, онкологічні захворювання зустрічалися майже в два рази частіше.

 

Автор: Головний лікар, лікар гематолог Шептицька Катерина Олександрівна.