Більшість з нас в питанні вибору продуктів орієнтуєтья на харчові та смакові звички. Подобається чи ні, смачно чи ні – ось основні критерії вибору страв, що ми споживаємо щодня. Так, звичайно, може бути але не для всіх.
Здається не існує людей яким не подобається теплий, щойно спечений, рум’яний, запашний хліб. Всі, не залежно від віку, полюбляють цей продукт як доповнення до основних страв або як самостійний перекус. Мова йде не тільки про класичний хліб, а й про всі вироби з пшеничного, ячмінного та житнього борошна. Справа ось в чому. Вище перераховані види борошна (пшеничне, ячмінне та житнє) в своєму складі містять ГЛЮТЕН. Ця речовина здатна нанести багато шкоди людям в яких є вроджена непереносимість глютену й може викликати захворювання, що називається ЦЕЛІАКІЯ або глютенова ентеропатія.
Целіакія одна з не багатьох хвороб якої можна повністю позбутися дотримуючись лише дієти. Для успішного подолання всіх проявів цієї недуги потрібно лише дві складові:
- Ви маєте вчасно звернутися до лікаря.
- Лікар має вчасно призначити обстеження.
Ми можемо запідозрити целіакію якщо періодично є:
- Відчуття дискомфорту і біль у черевній порожнині
- Погіршення апетиту, здуття живота
- Відчуття переповнення в черевній порожнині
- Діарея (не оформлений стілець)
- Поліфекалія (рясні випорожнення)
Також зверніть увагу, що існує ряд поза кишкових проявів целіакії:
- Втрата або зниження працездатності
- Погіршання пам’яті
- Біль або судоми в кінцівках
- Анемії (залізо- фолієводефіцитні)
- Герпетиформний дерматит Дюринга
- Алергійні реакції
- Автоімунні захворювання (цукровий діабет 1 типу, ревматоїдний артрит)
- Кишкові кровотечі
- Лімфоми
- Синдром хронічної втоми
Якщо ви маєте подібні скарги – не гайте часу. Зверніться до лікаря.
Пам’ятайте! Гарно діагностується – гарно лікується.