1 тип діабету найчастіше діагностується у віці до 20 років.
При цьому виді діабету організм не виробляє інсулін.
Інсулін – це речовина, яка допомагає глюкозі потрапити в середину клітини і знижує її вміст в крові.
Цукровий діабет 1 типу характеризується підвищенням рівня глюкози крові за рахунок недостатності або відсутності в організмі інсуліну.
Цукровий діабет 1 типу характеризується:
- Гострим початком і швидким розвитком клінічної симптоматики
- Схильністю до кетоацидозу ( кетонові тіла в сечі)
- Необхідністю обов’язкового проведення інсулінотерапії
Скарги, при появі яких можна запідозрити цукровий діабет 1 типу:
- сухість у роті
- спрага
- часте сечовипускання
- втрата ваги (ожиріння)
- погіршення зору
- затримка росту та статевого розвитку (у дітей)
При відсутності лікування діабету, це може призвести до розвитку кетоацидозу:
- високі рівні глюкози
- поява запаху ацетону з рота
- задишка
- блювання
- сонливість
- поява глюкози та кетонових тіл в сечі
Якщо Ви запідозрили у себе цукровий діабет 1 типу,
не зволікайте і якнайшвидше зверніться на консультацію до лікаря ендокринолога!
Медичний центр «СантаЛен» надає можливість у зручний для Вас час провести необхідне обстеження та отримати консультацію фахівця.
Надмірне фізичне навантаження, не регулярне харчування може призвести до гіпоглікемії (глюкоза крові нижче 3,3 ммоль/л)
Прояви гіпоглікемії : пітливість, серцебиття, тремтіння тіла, головний біль, слабкість, двоїння в очах, судоми, агресивна поведінка, сплутаність свідомості.
(Симптоми гіпоглікемії нівелюються вживанням солодкого (цукерка, 3 шматочки цукру, шматочок здобної булочки, півсклянки солодкого чаю або солодких газованих напоїв.)
Голодні дієти не підходять хворим на цукровий діабет!
Частими ускладненнями при розвитку Цукрового діабету І типу:
- кетоацидоз
- нефропатії
- ангіопатії очей
Що можна зробити, щоб попередити розвиток ускладнень?
- Вести активний спосіб життя
- Дотримуватись правил здорового харчування
- Регулярно приймати лікування, яке призначив лікар.
- Контролювати і підтримувати належний рівень цукру крові та глікозильованого гемоглобіну (НвА1с).