Усi послуги

Залізодефіцит у дітей

Автор: Булдакова Юлія Миколаївна (педіатр МЦ “СантаЛен”)


Дефіцит заліза у дітей –досить розповсюджена проблема і за даними статистики МОЗ України поширеність проблеми становить 45-50% у дітей перших трьох років життя та 21-29% у школярів.

Нехватка заліза може бути на різних рівнях- від легкого дефіциту до залізодефіцитної анемії, при якій в крові спостерігається зменшення вмісту гемоглобіну та еритроцитів, що призводить до порушення постачання кисню тканинам із розвитком гіпоксії.

Нелікований дефіцит може вплинути на ріст та розвиток дитини.

Хто входить в групу ризику по дефіциту заліза?

  • якщо у мами під час вагітності була анемія та діти, народжені недоношеними, або з малою вагою тіла;
  • діти, яким до року віддавали перевагу годуванням коров’ячим або козиним молоком перед грудним вигодовуванням чи адаптованою сумішшю;
  • діти, яким своєчасно не ввели в прикорм продукти, багатими залізом;
  • діти, які знаходяться на штучному вигодовування та отримують не адоптовану для цього суміш;
  • діти з хронічними захворюваннями, при який відбувається порушення кишкового всмоктування (наприклад хвороба Крона);
  • дівчата- підлітки, які мають дисменорею також в групі ризику по залізодефіцитній анемії;
  • діти, які не вживають достатньо продуктів, багатих залізом (молочно вегетаріанський раціон і т д);

На початкових етапах дефіциту, як таких симптомів у дітей немає, вони з’являються тоді, коли вже розвивається залізодефіцитна анемія.

Основні ознаки по яким можна запідозрити дефіцит заліза:

  • блідість шкіри
  • підвищена втомлюваність
  • сонливість
  • порушений апетит, або його спотворення- дитина може їсти крейду, фарбу
  • затримка росту та розвитку
  • прискорена частота дихання
  • роздратованість дитини, головокружіння та втрата свідомості
  • часті інфекції

Із їжі дитина може отримати 2 типи заліза: гемове- із м’яса та риби і негемове- із зелені, листових овочів, тофу, сухофруктів.

Наш організм може засвоїти тільки 5-20% заліза, яке ми вживаємо з їжею.

Обмежуйте вживання надмірної кількості молока (понад 600мл/добу) для дітей дошкільного та шкільного віку.

Продукти, збагачені залізом: бобові, м’ясо, жовток, каші, шпинат, родзинки, тофу, хліб та крупи.

Вітамін С сприяє кращому всмоктуванню заліза, тому добавте дитині в раціон : цитрусові, диня, полуниця, помідори, перець, зелені овочі.

Які аналізи потрібні при залізодефіцитній анемії? В 9 місяців всім малюкам потрібно робити загальний аналіз крові на предмет анемії, дітям з групи ризику робити коли необхідно.

Якщо дитина вже отримує препарати, то лікар призначає повторні аналізи через 1-3 міс.

Уникайте прийом заліза з молоком, чаєм, тому що вони впливають на засвоєння організмом заліза.