Харчування школяра і що дати дитині з собою в школу

Починається навчальний рік і відповідно збільшуються щоденні фізичні та емоційні навантаження.

Головне про що повинні пам’ятати батьки – це те, що харчування дитини має бути різноманітним і багатим на білки, жири, вуглеводи, макро- і мікронутрієнти.

Правил немає, секретів не багато))

1. Дитина обов’язково повинна поснідати, так як саме з сніданком ми можемо  проконтролювати, що з’їла ваша дитина і скільки. Крім того – це заряд енергією на перші 3 години. Оптимальний вибір – це складні вуглеводи (каші), яйця (наприклад омлет), сир, йогурт, фрукти, овочі, какао.

2. Навіть якщо у дитини є обід в школі, готуйте з собою ланчбокс для перекусу, в який можна покласти шматочок сиру, м’ясо, хлібці, роли з лаваша з начинкою, горішки (мигдаль, волоський до 6 шт), овочі, фрукти.

3. Не забувайте про воду! Якщо дитина не любить пити просту воду, тоді її можна замінити на компот або чай.

4. Намагайтесь уникати легких вуглеводів (цукерки, шоколадки, солодкі булочки і т.д.) – це джерело енергії на короткий проміжок часу, коли різко підвищується працездатність і активність, але вона так само швидко падає і дитина якщо поїла на сніданок тільки легкі вуглеводи буде відчувати сонливість і зниження концентрації уваги вже через 1,5- 2 години.

5. Стежте за режимом і раціоном харчування дитини – тривалі перерви між прийомами їжі сприяють емоційної лабільності, порушення роботи органів травлення (гастрити, дискінезії жовчовивідної системи, дисфункції кишечника). Уникайте переїдання у вечірній час і виробляйте у дитини правильні харчові звички.

6. Частіше розповідайте про продукти, які приносять користь для організму і які навпаки шкідливі (соки, газовані солодкі напої, енергетики, чіпси, фастфуд, поп-корн, жувальні гумки, солодощі з сумнівним складом інгредієнтів)

У раціоні дитини шкільного віку повинні бути: вершкове масло, олія, хліб (пшеничний і житній), крупи і макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти свіжі, сік, цукор (до 20г / добу), кондитерські вироби 20-30 г, молоко, молочні продукти, яйця, сир, м’ясо птиці (філе), яловичина, печінка, риба (філе).